Ellen Ruiter

Beleving van de buitenruimte – wat beweegt de recreant?

Inleiding
De buitenruimte fungeert steeds vaker als podium voor recreërende en sportieve mensen. De frequentie waarmee we naar buitengaan en (in groepjes) activiteiten ondernemen is de laatste jaren enorm toegenomen.
Tegelijkertijd zien we dat de motieven om naar buiten te gaan heel divers zijn. De beleving van natuur is ook heel divers. Waar de een rustig een ommetje maakt op een begaanbaar pad (rustzoeker), wil de andere het liefst meerdaagse tracks lopen dwars door de natuur (avontuurzoeker). Ook qua voorzieningen is het spectrum aan wensen en voorkeuren erg divers.

In de workshop krijgt u inzicht in het profiel van de zeven recreanttypen oftewel leefstijlen en ook in hun voorkeuren en motieven om de natuur in te gaan (op basis van een Toolkit Natuurbeleving).
Tevens verkennen we met u de wens om voorzieningen in de buitenruimte op het gebied van sport en bewegen beter af te stemmen op de wensen van de verschillende recreanten. En hoe dat beter zou kunnen, we geven hiervoor enkele inspirerende voorbeelden, waarbij we inwonersprofielen in gemeenten in Overijssel koppelen aan voorzieningen die zij aantrekkelijk vinden.

Achtergrondinformatie"
Ellen Ruiter (Leefstijl: Avontuurzoeker) heeft een achtergrond in toerisme, onderwijs en onderzoek. Ze heeft ervaring opgedaan als onderzoeker en docent bij Saxion op het gebied van toerisme en recreatie. Ellen richt binnen het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd op leefstijlen (o.a. natuurbeleving), consumentenonderzoek, vitaliteitsonderzoeken in de verblijfsrecreatie en beleidsadvies. In haar vrije tijd gaat Ellen graag op reis om nieuwe culturen te ontdekken, talen te leren en te duiken. Ze heeft o.a. een wereldreis gemaakt naar Midden en Zuid-Amerika. Ze spreekt in het weekend graag af met familie en vrienden en gaat de mooie Nederlandse natuur in om te hardlopen of te wandelen. Ook bezoekt ze graag steden en festivals.