David van Bodegom

Hoe de omgeving ons gezond kan houden.

Inleiding
Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en versleten knieën, lijken onvermijdelijk maar ze komen vooral voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de omgeving. De mismatch tussen onze ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de ‘moderne’ omgeving zorgt ervoor dat we geen weerstand kunnen bieden aan het bombardement van prikkels die ons verleiden tot ongezond gedrag. Daarom helpt gebieden en verbieden niet.
In zijn boek ‘Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen’ zet David van Bodegom uiteen hoe we door kleine aanpassingen in de omgeving: thuis, onderweg, op werk, school en in de wijk, makkelijker of zelfs onbewust gezondere keuzes maken.

Achtergrondinformatie
David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is als verouderings-wetenschapper verbonden aan de Leyden Academy, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit en veroudering en is universitair docent bij het LUMC.

Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in een oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt In 2015 verscheen de bestseller Oud worden in de praktijk, waarin hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp uiteenzet hoe onze moderne omgeving ons ongezond oud maakt en wat je eraan kunt doen. In 2018 verscheen zijn boek Ontpillen, waarin hij laat zien hoe veel ouderdomsklachten waar mensen nu pillen voor slikken beter kunnen worden opgelost met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. In september verscheen zijn nieuwste boek ‘Het geheim van de schildpad’. Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we hoe we vanuit deze inzichten zelf gezonder oud kunnen worden.

Website: www.davidvanbodegom.nl
Linkedin: www.linkedin.com/in/davidvbodegom
Twitter: twitter.com/davidvanbodegom