Programma

Zowel ’s ochtends als ’s middags kun je deelnemen aan één van de drie themaroutes.

  • GOod Health (gezondheid)
  • GO Active (sport en bewegen)
  • GO Nature (buitenruimte)

Je kunt tijdens de lunch wisselen van route. Iedere route start vanaf KV Sparta. We lopen dan naar een andere locatie waar je één of meerdere workshops kunt volgen. Op de route hier naartoe komen we langs diverse initiatieven en good-practices.

Tijdspad

10.30 - 11.00 uurInloop met koffie/thee (KV Sparta)
11.00 - 11.15 uurPlenaire opening door Roy de Witte (gedeputeerde Sociale Kwaliteit)
11.15 - 13.15 uurThemaroutes

GO Active

Initiatieven op de route

Op de route GO Active presenteren 3x3 basketbal en Fietsstad Enschede hun inspirerende initiatieven.

 

Sessie: ASM – Skills Garden Almere

Het ASM is een talentontwikkelingsmodel met een wetenschappelijke en praktisch onderbouwde visie op de ontwikkeling van bewegen. Deze visie is toegepast in het recent opgeleverde sport- en beweegpark Skills Garden Almere Haven. Aangekomen bij TC’91 nemen Jorick Hendriksen, Tommy van den Dungen en Martijn Postuma je mee in de theorie van het Athletic Skills Model (ASM).

 

Volledig overzicht van de GO Active route.

GO Nature

Initiatieven op de route

Op de GO Nature route maak je kennis met hoe natuur is ingepast in een woonwijk en prima gecombineerd kan worden met andere functies als bewegen. Ook is er aandacht voor de verschillende gebruikers en hun wensen en hoe daar met de inrichting op kan worden ingespeeld. De reisleider neemt je onderweg mee langs diverse inspirerende initiatieven zoals een moestuin, groen schoolplein, blotevoetenpad en de kinderboerderij. Bij de Stadshoeve vertellen Martin Hendriksen en Jessica de Jonge je meer over de functie en gebruikers van de Stadshoeve.

Kies één van onderstaande onderdelen (A of B) die je wilt bijwonen.

A) Sessie: Toolkit Natuurbeleving

Iedereen gebruikt en beleeft de buitenruimte op zijn eigen manier. Wat beweegt de recreant? In deze sessie geeft Ellen Ruiter je inzicht in het profiel van de zeven recreanttypen (oftewel leefstijlen), hun voorkeuren en motieven om de natuur in te gaan. Tevens verkennen we met elkaar de wens om voorzieningen in de buitenruimte op het gebied van sport en bewegen beter af te stemmen op de wensen van de verschillende recreanten.

 

B) Drie pitches over bewegen en natuur

Tijdens deze sessie worden in 3 pitches recente ontwikkelingen en inspirerende initiatieven in relatie tot natuur en bewegen aan je gepresenteerd.

 

1) Stad en natuur

Jeroen Glissenaar vertelt over zijn werk als boswachter en laat zien welke waarde parken en bossen hebben voor ons. Hij richt zich daarbij vooral op de relatie tussen stad en natuur.

 

2) Het voedselbos

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - al dan niet als gevolg van psychische problemen - kunnen waarde toevoegen aan de maatschappij. De Dimence Groep ontwikkelt een programma waarmee zoveel mogelijk van deze mensen uit deze doelgroep uitzicht krijgen op een betaalde baan. Hoe zij dit doen, dat vertellen zij je tijdens de pitch.

 

3) Natuurbeleving in Overijssel

Natuur en landschap in Overijssel is zeer belangrijk voor inwoners van de provincie. Men is op dit moment zeer tevreden met de kwaliteit van de natuur en het landschap. Wat doet de provincie zoal om de kwaliteit en diversiteit van natuur en landschap in Overijssel op niveau te houden? Tijdens deze pitch krijg je hier meer informatie over. 


Volledig overzicht van de GO Nature route.

GOod Health

Initiatieven op de route

In de buitenruimte worden tal van initiatieven aangeboden waarbij sport als middel wordt ingezet om de gezondheid te bevorderen. Tijdens GOod Health nemen we een kijkje bij Goldensports van het Zonnehuis. Iedere week komen 65-plussers uit de wijk bij elkaar om onder begeleiding van een professionele trainer een uurtje te bewegen.

 

Bij een gezondheidsprogramma heb je te maken met een gemêleerd gezelschap. Hoe zorg je ervoor dat iedereen vanuit zijn eigen level kan aanhaken? Tijdens deze ‘runspiration’ onder leiding van Marian Freriks krijg je op een ludieke manier inzicht in waar jijzelf staat!

 

Sessie: Hoe de omgeving ons gezond kan houden

Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en versleten knieën, lijken onvermijdelijk maar ze komen vooral voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de omgeving. David van Bodegom gaat in deze inspiratiesessie op zoek naar de invloed van de omgeving op onze leefstijl. Laat je inspireren door het verhaal van deze arts, historicus, schrijver en verouderingswetenschapper.

 

Volledig overzicht van de GOod Health route.

13.15 - 14.15 uurLunch (KV Sparta) met lekkere streekproducten verzorgd door LekkerBoer en The Ambassador
14.15 - 16.15 uurThemaroutes

GO Active

Op de route

Beweegchallenge Diepenheim vertelt je in het kort op welke manier zij sport en bewegen in de openbare ruimte stimuleren. Daarnaast deelt men ook de do’s en dont’s, zodat jij dit mee kunt nemen naar jouw eigen werkplek.

 

Tot slot wordt het initiatief ‘Frisbee te leenkastjes’ aan je gepresenteerd, en wie weet ga je zelf nog even frisbeeën!

Kies één van onderstaande onderdelen (A of B) die je wilt bijwonen.

A) Sessie: Toegankelijkheid in de buitenruimte

Hoe kunnen faciliteiten in de buitenruimte voor iedereen toegankelijk worden?

Voorzieningen in de buitenruimte zijn vaak niet inclusief en toegankelijk voor iedereen. In deze inspiratiesessie legt Marianne Dijkshoorn op een inspirerende wijze uit hoe simpel toegankelijkheid kan worden gerealiseerd en krijg je praktische tips over de inrichting van een buitenruimte waar iedereen gebruik van kan maken. Hierdoor is het niet nodig om meerdere faciliteiten voor verschillende doelgroepen te creëren. Dat werkt kostenbesparend!

 

B) Sessie: Aan de slag met de omgevingsvisie

Op welke manier richt de gemeente Zwolle de openbare ruimte in, zodat deze uitdaagt tot sporten en bewegen? In deze sessie vertelt Joost Rengers je meer over hoe ze in de gemeente Zwolle aan de slag zijn gegaan met de omgevingsvisie. Uiteraard wordt er binnen deze inspiratiesessie ingezoomd op de relatie tussen sport en bewegen en de omgevingsvisie.


Volledig overzicht van de GO Active route.

Go Nature

Initiatieven op de route

Op de GO Nature route maak je kennis met hoe natuur is ingepast in een woonwijk en prima gecombineerd kan worden met andere functies als bewegen. Ook is er aandacht voor de verschillende gebruikers en hun wensen en hoe daar met de inrichting op in kan worden gespeeld. De reisleider neemt je onderweg mee langs diverse inspirerende initiatieven zoals een moestuin, groen schoolplein, blotevoetenpad en kinderboerderij. Bij de Stadshoeve vertellen Martin Hendriksen en Jessica de Jonge je meer over de functie en gebruikers van de Stadshoeve.

Kies één van onderstaande onderdelen (A of B) die je wilt bijwonen.

A) Sessie: Mensen in hun natuurlijke waarde laten

Jeroen Glissenaar is al ruim 26 jaar dagelijks te vinden in de veelzijdige en prachtige parken van Arnhem. Jeroen richt zich op de relatie tussen stad en natuur. En laat mensen ervaren hoe leuk de natuur kan zijn en wat de waarde hiervan is. Door naar verbinding te zoeken is zijn werk eigenlijk altijd interessant en vernieuwend.

 

B) Drie pitches over bewegen en natuur

Tijdens deze sessie worden in 3 pitches recente ontwikkelingen en inspirerende initiatieven in relatie tot natuur en bewegen aan je gepresenteerd:

 

1) Natuur atelier

In deze creatieve sessie onderzoeken we wat we kunnen als we met een vraagstuk aan de slag gaan. Neem vooral een eigen vraagstuk mee. Bijvoorbeeld “hoe kan bewegen in stad x worden gestimuleerd?”. Of een andere meer praktische vraag. In de creatieve sessie gaan we onderzoeken hoe natuur/groen hier een uitkomst in/van kan zijn.

 

2) Groen doet goed

Er is steeds meer aandacht voor de rol van groen en natuur voor ons welzijn en onze gezondheid, niet alleen in de wetenschap, maar ook in de dagelijkse praktijk. In Overijssel worden al heel wat initiatieven genomen die groen, gezondheid en bewegen combineren. Peter Mol van IVN Overijssel neemt je mee langs een aantal van die initiatieven. Van Groene Lopers naar Gezond Natuur Wandelen.

 

3) Groen schoolplein

2 jaar geleden is basisschool de Zevensprong gestart met de ontwikkeling van een masterplan om het schoolplein te vergroenenen om de verbinding te zoeken met de omgeving van de school. Ruud Elshof neemt je mee in dit proces en deelt de do’s en dont’s.

Volledig overzicht van de GO Nature route.

GOod Health

Initiatieven op de route

Tijdens de middagroute van GOod Health komen we langs het initiatief (LekkerBoer) Foodcamp, waar kinderen zich samen met hun vader en/of moeder lekker kunnen uitleven tijdens de farm bootcamp. Tijdens een korte bootcamp gaan we ook zelf het initiatief beleven.

 

Verder vertelt fysiotherapeut Wouter Aalders ons iets over het initiatief Beweegchallenge Diepenveen, waarbij de fysiotherapeuten gebruik maken van diverse aangelegde beweegroutes.

Kies één van onderstaande onderdelen (A of B) die je wilt bijwonen.

A) Sessie: Van zorg naar bewegen

Tijdens deze workshop volg je de weg van een patiënt. Emiel de Groot (fysiotherapeut Deventer Ziekenhuis) vertelt over het programma ‘Kom in Beweging’, waarmee zij hun patiënten stimuleren te bewegen. Vanuit het ziekenhuis kunnen patiënten doorverwezen worden naar een Beweegmakelaar. Brigit Trooster (beweegmakelaar gemeente Raalte) vertelt hoe zij als beweegmakelaar de verbinding maakt tussen zorg en bewegen. Uiteindelijk kunnen patiënten gaan bewegen bij sportaanbieders of initiatieven als de Diabetes Challenge. Op dit initiatief zoomen we in deze workshop nog in!

 

B) Sessie: In beweging komen en blijven

In deze sessie worden twee initiatieven gepresenteerd, waarbij specifieke doelgroepen worden gestimuleerd meer te bewegen en blijven te bewegen:

 

1) Niet kunnen meedoen? Geen sprake van!

Doe actief mee in deze workshop en ervaar hoe ouderen ‘meedoen’ in de gemeente Olst-Wijhe. In deze gemeente doen heel veel ouderen mee via het succesvolle programma Dag!enDoen!. Een dagelijkse digitale activiteitenagenda, een meedoener en een flexibel vervoerssysteem zijn de ingrediënten voor succes. Hierdoor zijn veel ouderen aan nieuwe activiteiten gaan deelnemen. Het project is in iedere gemeente in te passen waarbij het gebruik maakt van alles wat er al is. Benieuwd? Doe!Mee!

 

2) Kuier deur om meer uit het leven te halen!

Kuier deur richt zich op mensen die weinig tot niet bewegen en als gevolg daarvan gezondheidsklachten hebben. Door inzet van wandelen als middel streven we naar gedragsverandering die stand houdt. Gedrag moet veranderen in een gewoonte om te beklijven. Marian Freriks zoomt in op een aantal componenten, die ervoor zorgen dat Kuier deur succesvol is in de gemeente Hellendoorn en het dorp Holten.


Volledig overzicht van de GOod Health route.

16.15 - 17.00 uurPlenaire sluiting en borrel (KV Sparta)
 

Bekijk hier het blokkenschema